Tuesday, August 07, 2007

Räntor och taxar är dyra i New York

Här är två svengelska klassiker bland New York-svenskar (har själv sagt den första ett antal gånger):

"Jag måste betala räntan."

och, mycket roligare:

"Jag måste betala taxen."

Ni får själva räkna ut vad den korrekta svenskan borde ha varit.

/Gunilla

Monday, August 06, 2007

Gallerior och marknadshyror

Denna artikel om den sorgliga subprimelåns-problematiken i USA i Svenska Dagbladet innehåller minst två belysande och intressanta anglicismer (som självklart borde ha redigerats bort från tidningen, men som lämpar sig väl för denna blogg):

1. "Under de första två åren skulle räntan vara låg varefter det skulle läggas om till marknadshyror men med ett ordentligt påslag."

Marknadshyror = market rents
Marknadsräntor = market interests

Lånet det gäller ska naturligtvis läggas om till *marknadsräntor* och ingenting annat!

Jag vet inte hur många gånger jag hört mig själv och andra New York-svenskar säga att vi "måste betala räntan", när vi menar att hyran ska betalas. Detta var nog första gången jag såg det motsatta misstaget, det vill säga att "interest" flippat och blivit "hyror"! Intressant.

2. "Chelsea ... en kreativ injektion med otaliga gallerior"

gallerior = malls
gallerier = galleries

Det är konstgallerier som det finns otaliga av i Chelsea, inte gallerior! (Minisaluhallen Chelsea Market kan möjligen räknas som en slags inomhusgalleria, men den är inte precis otalig.) Det finns överhuvudtaget mycket få gallerior på Manhattan, gallerior uppfattas av New Yorkers som förortsmässiga.

/Gunilla


P S Dessutom:
"...inget som kan appliceras på New York. Inte heller hela problematiken med subprimelån. I New York mår bostadsmarknaden nämligen till synes utmärkt och priserna fortsätter stiga nästan oavbrutet."
Jo, problematiken med subprimelån finns visst i vissa sunkiga delar av Bronx, Queens och Brooklyn, om än kanske inte lika allvarligt och omfattande som i vissa andra delar av USA.

Uppdatering: Några veckor senare har skribenten insett att New York ingalunda var förskonat och publicerar ett reportage som handlar om just detta. Texten innehåller intervjuer med tre stycken senators, varav blott en är "riktig" senator – nämligen Charles Schumer som vid sidan av Hillary Clinton representerar New York i senaten i Washington. Övriga två är snarast delstatssenatorer, som representerar sina distrikt i New York-senaten i Albany. Skickligt jobbat, dock, att få en alldeles egen intervju med utförliga kommentarer av senator Schumer.